Пројекат LEARNING BY DOING

Want create site? Find Free WordPress Themes and plugins.

 

LEARNING BY DOING
Targeted capacity building of VET partnerships in the Danube Region for the effective modernization of VET systems

Учење кроз рад
Изградња капацитета партнерских институција у дунавском региону у циљу ефикасније модернизације система стручног образовања

 

Пројекат је суфинансиран из средстава EU (ERDF, IPA).

ПРОГРАМ: Danube Transnational Programme

ТРАЈАЊЕ ПРОЈЕКТА: 1. јануар 2017 – 30. јун 2019. године

ПАРТНЕРИ НА ПРОЈЕКТУ:

     • Мађарска: Budapest Chamber of Commerce and Industry (главни партнер); National Office of Vocational Education and Training and Adult Education
     • Србија: Привредна комора Србије-Привредна комора Београда;  Завод за унапређивање образовања и васпитања
     • Хрватска: Croatian Chamber of Economy – County Chamber Varaždin
     • Чешка Република: Brno Regional Chamber of Commerce
     • Словенија: Chamber of Commerce and Industry of Slovenia; Institute of Republic of Slovenia for Vocational Education and Training
     • Бугарска: Chamber of Commerce and Industry – Vratsa; Ministry of Education and Science – Regional Inspectorate of Education Vratsa
     • Румунија: Timis Chamber of Commerce, Industry and Agriculture; National Centre for Technical Vocational Education and Training Development
     • Словачка: Regional Chamber of Commerce and Industry Bratislava
     • Босна и Херцеговина: Chamber of Economy of Sarajevo Canton; Ministry of Education, Science and Youth, Canton Sarajevo B&H

ПРИДРУЖЕНИ ПАРТНЕРИ:

     • Црна Гора: Chamber of Economy of Montenegro
     • Украјина: Ferenc Rakoczi II Transcarpathian Hungarian Institute
     • Молдавија: Chamber of Commerce and Industry of the Republic of Moldova
     • Немачка: Chamber of Industry and Commerce for Lower Bavaria in Passau; Solaris Development Centre for Youth and Environment GmbH Sachsen
     • Аустрија: Vienna Chamber of Commerce and Industry
     • Хрватска: Ministry of Entrepreneurship and Crafts
     • Словачка: State Institute of Vocational Education and Training
     • Мађарска: Nestle Hungaria Ltd.

ЦИЉ ПРОЈЕКТА: Унапређење капацитета у области стручног образовања кроз формирање регионалних, националних и транснационалних партнерстава како би се олакшала транзиција ка систему стручног образовања заснованог на учењу кроз рад у земљама Дунавског региона.


ДОДАТНЕ ИНФОРМАЦИЈЕ
http://www.interreg-danube.eu/approved-projects/learning-by-doing

 

АКТУЕЛНОСТИ:

Радионица за запослене у Центру – искуства са студијских путовања – 13.06.2017.

Током маја  месеца реализовае су три студијске посете у оквиру пројекта, у којима су учествовали запослени Центра. Своја искуства стечена у Словенији, Словачкој и Румунији учесници ових путовања су представили осталим колегама. Презентације ових посета можете преузети овде:

Словачка
Словенија
Румунија

Међународни састанак учесника пројекта, Београд, 27. – 28.06.2017.

У просторијама Привредне коморе Србије одржан је дводневни састанак учесника пројекта, у оквиру кога се дискутовало о критичким анализама националних капацитета за имплементацију учења кроз рад (дуални модел), као и националним плановима за изградњу неопходних капацитета.

Агенда састанка

   

Студијско путовањо у Брно, Чешка Република, 20.09.2017.

У периоду 12 до 15. септембар, 2017. године у оквиру пројекта “Learning by Doing”, група саветника координатора из Центра за стручно образовање и образовањр одраслих била је у студијској посети Брну у Републици Чешкој.
Домаћин студијске посете је Привредна комора Чешке – Регионална комора Брно која је партнер на пројекту.
Циљ студијске посете је било упознавање представника партнерских институција из свих земаља укључених на пројекту са системом стручног образовања у Чешкој.
У склопу ове посете, разговарало се са представницима најзначајнијих институција укључених у развој и имплементацију стручног образовања у овој земљи, стручним школама и компанијама, са посебним освртом на дуално образовање које се имплементира у Чешкоj.

Студијскa посета Вараждину, Република Хрватска, 09.10.2017.

У периоду од 3. до 5. октобра 2017. године представници Центра за стручно образовање и образовање одраслих су боравили у Републици Хрватској на студијском путовању у оквиру пројекта “Learning by Doing” Том приликом су посетили Угоститељску школу и хотелску компанију “Миленијум“ у Опатији,  Жупанијску комору града Вараждин, Стројарску и прометну школу у Вараждину, као и компанију „Метал ОБАД“ д.о.о. – Доња Пољана. Поред школа и компанија, презентована су им искуства Хрватске привредне коморе вараждинске жупаније – Одељење за образовање, културу и спорт, Агенције за стручно образовање и образовање одраслих, и хрватског Министарства науке и образовања. Циљ студијске посете је био упознавање са искуствима Републике Хрватске у сарадњи стручних школа и компанија, са посебним освртом на дуално образовање.

Студијска посета Кантону Сарајево, Босна и Херцеговина, 16.-19.10.2017.

У периоду од 16. до 19. октобра 2017. године у оквиру пројекта „Learning by Doing“ група саветника из Центра за стручно образовање и образовање одраслих боравила је у Сарајеву, Босна и Херцеговина,  у оквиру студијске посете.
Домаћин студијске посете била је Привредна комора Кантона Сарајево која је и партнер на пројекту.
Том приликом саветници су посетили:

* Привредну комору Кантона Сарајево
* Електротехничку школу за енергетику
* Предузеће “Енергоинвест ЕМС”
* Предузеће “ЕТИ Сарајево Д.О.О” (производња контролне опреме за дистрибуцију електричне енергије)
* Средњу школу за пољопривреду, прераду хране, ветеринарску медицину и услужне делатности у Сарајево
* Предузеће “КЛАС Д.О.О. Сарајево” и
* Компанију CPU Printing

Циљ студијске посете било је упознавање представника партнерских институција у оквиру пројекта са сарадњом средњих стручних школа са компанијама као и са системом дуалног образовања у Кантону Сарајево.

Студијскa посета у оквиру пројекта „Learning by Doing“, Нови Сад – Београд, 25.-26.10.2017.

ЗУОВ и ПКС су као партнери на пројекту, 25. и 26. октобра били домаћини студијске посете у оквиру пројекта “Learning by Doing”.

Циљ студијске посете је било упознавање представника партнерских институција из земаља укључених на пројекту са системом стручног образовања у Републици Србији.

У склопу ове посете, представили смо систем средњег стручног образовања у Србији, учеснике у овом процесу као и изазове са којима се суочавамо. Моделе стручног образовања заснованог на учењу кроз рад у различитим подручјима рада представиле су компанији „Енерготехника Јужна Бачка“ и две средње стручне школе из  из Новог Сада – Електротехничка школа „Михајло Пупин“ и Техничка школа „Милева Марић Ајнштајн“ односно Угоститељско – туристичка школа и Средња туристичка школа из Београда.

Првог дана представљена су искуства у реализацији образовног профила Електричар који је развијен по кооперативном моделу стручног образовања, у компанији Енерготехника Јужна Бачка из Електротехничкој школи „Михајло Пупин“ Новог Сада. После обиласка компаније и школских радионица, учесници студијске посете обишли су Техничку школу „Милева Марић Ајнштајн“ где су поред ученика на практичној настави у школским радионицама видели и модну ревију ученичких радова из области текстилства. Овом колекцијом школа је освојила прво место на међународном такмичењу текстилних школа у Италији 2016.године.

Другог дана представљена су два различита модела образовања кроз рад у сектору туризма и угоститељства. Угоститељско – туристичка школа из Београда у свом саставу има Хотел „Палас“ који је део хотелске понуде града Београда. Тако је део школе истовремено и послодавац ученицима који су на практичној настави. Средња туристичка школа са Новог Београда реализује практичну наставу у хотелима, туристичким агенцијама и угоститељским објектима у Београду и Србији. У својој презентацији осврнули су се на своје успехе и изазове са којима се срећу у свакодневном раду.

Гојко Бановић (ЗУОВ) и Јелена Јаковљевић (ПКС) представили су систем стручног образовања у Србији са посебним освртом на развој дуалног модела образовања.

    

 

Радионице за школе и компаније у оквиру пројекта „Learning by Doing“ у Сомбору и Суботици, 16-17.11.2017.

ЗУОВ и ПКС су као партнери на пројекту, организовали  радионице са представницима компанија и школа који су укључени у просес имплементације дуалног образовања у оквиру пројекта “Learning by Doing” у Сомбору и Суботици.
Циљ радионица је била размена искустава у имплементацији дуалног модела образовања код образовних профила Модни кројач, Трговац, Електричар и Индустријски механичар који се реализују у Средњој економској школи у Сомбору, Техничкој школи у Оџацима, Политехничкој школи и Техничкој школи „Иван Сарић“ у Суботици.
ЗУОВ и ПКС су као партнери на пројекту, организовали  радионице са представницима компанија и школа који су укључени у просес имплементације дуалног образовања у оквиру пројекта “Learning by Doing” у Сомбору и Суботици.
Циљ радионица је била размена искустава у имплементацији дуалног модела образовања код образовних профила Модни кројач, Трговац, Оператер за израду намештаја, Електричар, Бравар – заваривач и Индустријски механичар који се реализују по овом моделу у средњим стручним школама у Сомбору и Суботици
Радионица у Сомбору организована је 16.новембра у Привредној комори Сомбора, са циљем размене искустава у имплементацији дуалног модела образовања код образовних профила Модни кројач и Трговац.
Учествовали су представници Привредне коморе Сомбора, Средње економске школе у Сомбору и компанија у којима се остварује практична настава за ове образовне профиле „Сомборелектро ДОО“,Сомбор, „Синагога ДОО“,Сомбор и  Magna Seating DOO, Оџаци.
Радионица у Суботици организована је 17. новембра у Привредној комори Суботице, са циљем размене искустава у имплементацији дуалног модела образовања код образовних профила Оператер за израду намештаја, Електричар, Бравар – заваривач и Индустријски механичар.
Учествовали су представници Привредне коморе Суботице, Политехничке школе и Техничке школе „Иван Сарић“ из Суботице као и компаније у којима се остварује практична настава за ове образовне профиле ДОО Грго бравар, ATB Sever, Norma group, Euro Steel Center.

Радионица за социјалне партнере у оквиру пројекта Learning by Doing, Београд, 23.11.2017.

У оквиру пројекта Learning by Doing који партнерски реализују Завод за унапређивање образовања и васпитања и Привредна комора Србије, у оквиру Дунавског транснационалног програма, успостављен је тим социјалних партнера који се бави изазовима имплементације учења кроз рад у стручном образовању.

У четвртак, 23.новембра 2017.године у Београду је одржана радионица на тему имплементације закона о дуалном образовању. На радионици је помоћница министра за стратешко планирање др Габријела Грујућ представила закон о дуалном образовању и планове даљих активности у вези имплементације закона у наредном периоду. Учесницима скупа представљена је динамика израде одговарајућих подзаконских аката из надлежности МПНТР и ПКС.

Учесници радионице разговарали су о искуствима у реализацији овог модела образовања кроз имплементацију 19 образовних профила као и о изазовима у спровођењу закона у наредном периоду.

Радионице за школе и компаније у оквиру пројекта „Learning by Doing“, Ниш, 24.11.2017.

ЗУОВ и ПКС су као партнери на пројекту, организовали  радионице са представницима компанија и школа који су укључени у просес имплементације дуалног образовања у оквиру пројекта “Learning by Doing” у Нишу.

Циљ радионица је била размена искустава у имплементацији дуалног модела образовања код образовних профила Трговац, Електричар и Индустријски механичар који се реализују по овом моделу у Трговинској школи, Машинској школи и Електротехничкој школи „Никола Тесла“ у Нишу.

Учествовали су представници школа, Привредне коморе Ниш као и компаније у којима се остварује практична настава за ове образовне профиле: НС-Радијатори, Гастроопрема, Електроерозија, Стевановић трафо и DM – Drogerie markt.

Радионица Завода и Привредне коморе Србије за представнике хотелијерског сектора, Београд 13.12.2017.

Представници Завода за унапређивање образовања и васпитања – Центра за стручно образовање и образовање одраслих учествовали су 13.12.2017. године, на састанку у Привредној комори Србије са представницима хотелијерског сектора. Састанку је присуствовало седам представника хотела и хотелских ланаца као и представник Министраства просвете, науке и технолошког развоја. Тема састанка је била могућност унапређивања описа посла – дужности и задатака у оквиру Стандарда квалификације Туристички техничар у делу који се односи на хотелијерство.

Радионица „Учење кроз рад – искуства земаља у Дунавском региону“

У Хотелу „Палас“ у Београду, у понедељак 25.децембра 2017.године, одржана је радионица за чланове Савета за стручно образовање и образовање одраслих.
Центар за стручно образовање и образовање одраслих (ЗУОВ) и Привредна комора Београда (ПКС) партнери су на пројекту “Learning by Doing” који се реализује у оквиру Дунавског транснационалног програма од јануара 2017.године.
Учесници студијских посета представили су члановима Савета системе средњег стручног образовања са посебним освртом на примену модела дуалног образовања у земљама Дунавског региона.

Презентације можете преузети овде:

Аустрија
Босна и Херцеговина
Румунија
Словачка
Словенија
Хрватска
Чешка

Did you find apk for android? You can find new Free Android Games and apps.